[O1] pęknięta szyba czołowa

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • lucfud
    Classic
    • 2010
    • 20

Zamieszczone przez El Zygmunto
    No i znów się zaczyna :szeroki_usmiech
    :twisted:
  • mustang
    Classic
    • 2009
    • 16

Witajcie. Mam peknieta szybę czołową. Dzien wcześniej wieczorem była cała a na drugi dzień rano patrze jest sztrzał od dolnej krawędzi szyby do wysokości kierownicy, długość około 25 cm. Samo pękniecie występuje na zewnętrznej warstwie szkla a nie na całej grubości szyby. Czy jest sens to naprawiać czy od razu wymieniać szybę? Jak wymiana to gdzie w okolicach Ząbek, Marek można to zrobić niedrogo?
    mustang

Komentarz

• szkoda
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 22543

wymiana
      ktos robił w jaan w Twoich okolicach, tylko mały szkopuł, nie pamietam czy był zadowolony
      saport techniczny baj DGW
      była BKD+DSG '05 120kkm
      była BXE '08 190kkm
      no i nie ma :-)

Komentarz

• Viniu
        Rider
        • 2008
        • 517

mustang, Dokładnie było w moim AKL-u. Wieczorem wstawiłem auto do garażu, a rano już szyba pęknięta.

Niestety popełniłem błąd i zamówiłem u Jaan'a szybę firmy NordGlas. Porażka na całej linii Pierwsza szyba CAŁA falowała (źle odlana), druga też, trzecia też i obecnie mam założoną czwartą i jest w miarę ok., choć od strony pasażera tez można dostrzec małe falowanie, a że to jest od strony pasażera, to mi nie przeszkadza mocno.

Tak więc proponuję odżałować 100zł więcej na Pliklingtona i będzie spokój...

Ale podczas montażu rozmawiałem z fachmanem i stwierdził, że w autach zbudowanych na płycie Golfa IV jest jakaś wada fabryczna, bo szyby pękają same z siebie. Wg niego wada polega na tym, że szyby mają za mały dystans amortyzujący "ruchy" karoserii. U mnie zastosował swój patent podkładając na całej długości szyby dodatkowy gumowy dystans. Jak do dziś jest O.K.
        Pozdrawiam

Komentarz

• szkoda
          RS
          S_OCP Member
          • 2005
          • 22543

Zamieszczone przez Viniu
          że w autach zbudowanych na płycie Golfa IV jest jakaś wada fabryczna, bo szyby pękają same z siebie
          no to jest niestety znany problem
          była BKD+DSG '05 120kkm
          była BXE '08 190kkm

Komentarz

• entranger
            Drive
            • 2009
            • 71

Takie pęknięcia można zakleić żywicą światłoutwardzalną, co będzie tańsze niż zakup nowej szyby. Mechanik nawierci dziurkę, aby rysa się nie poszerzała, wprowadzi pod ciśnieniem żywicę i za pomocą lampy zawiąże dziurkę. Całość operacji trwa około 40 minut. Przechodziłem przez to kilka tygodni temu, kiedy szyba pękła mi z mrozu. Popytaj koło siebie o klejenie szyby u szklarzy. Powodzenia!

A co do płyty golfa IV i V, to się zgadzam. Dowiedziałęm się tego samego fachmanów z Finlandii. Na pocieszenie dodam, że tutaj wymiana szyby to 600 Eur vs 50 Eur za usługę klejenia. Z zewnątrz nic nie widać, ale z kabiny przy odpowiednim świetle widać ryskę.

Skoda Octavia II 1.9TDI BXE 77kW

Komentarz

• szkoda
              RS
              S_OCP Member
              • 2005
              • 22543

Zamieszczone przez entranger
              Takie pęknięcia można zakleić żywicą światłoutwardzalną, co będzie tańsze niż zakup nowej szyby.
              pewnie, że tańsze, ale to jest 25cm a nie mała ryska :idea:
              no i kolega polegnie przy każdej kontroli zapewne...
              była BKD+DSG '05 120kkm
              była BXE '08 190kkm

Komentarz

• firmek
                Rider
                • 2008
                • 477

To jest pekniecie wzdluzne, powstale (tak jak Koledzy wczesniej pisali) zapewne w wyniku naprezen karoserii. Do tego 25 cm to bardzo duzo. Szansa skutecznej naprawy w takim przypadku jest mala. Jest roznica pomiedzy naprawa odprysku gdzie przyczyna pekniecia ustala (kamien) a co innego jak szyba pekla od naprezenia. Wtedy naprawa to jak pudrowanie syfa, przyczyna problemu zostaje. Szybe sie poskleja a potem poleci przy pierwszym mocniejszym wjechaniu w dziure. Ja bym sie nie bawil w naprawe, chyba, ze zaklad wykonujacy naprawe da gwarancje - w co nie wierze.

Komentarz

• Łosiu1988
                  Elegance
                  • 2009
                  • 864
                  • Octavia II combi (1Z5)
                  • AKL 1.6 MPI 101 KM
                  • BZB 1.8 TSI 160 KM

mustang, ja tak miałem niedawno,przed pracą szyba cała a po na conajmniej 10cm pękniecie idące spod uszczelki zboku, zanim dojechałem do domu to miałem jeszcze większe pękniecie i jak pojechałem do gości co się zajmują szybami samochodowymi to mi powiedzieli żebym wymienił bo nie ma sensu, będzie szło dalej...więc myślę że musisz wymienić, ja za swoją szybkę oryginalną z paskiem przyciemniającym u góry dałem 460zł razem z montażem...niestety niezbyt tani koszt
                  Moja czarna bestia: http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...5%9B%C2%81osiu

Komentarz

• winni77
                    RS
                    • 2009
                    • 2183
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

To zależy. Kiedyś, notabene w Krakowie, łatałem sobie odprysk po kamyczku i pogadałem trochę z człowiekiem na ten temat. Pochwalił się, że najdłuższe pęknięcie jakie kleił miało 8 metrów :!: Było ono na przedniej szybie autobusu.

[ Dodano: Sro 03 Mar, 10 14:40 ]
                    Zamieszczone przez Łosiu1988
                    za swoją szybkę oryginalną z paskiem przyciemniającym u góry dałem 460zł razem z montażem...niestety niezbyt tani koszt
                    W Tico z 7 lat temu zapłaciłem koło 300 z montażem. Więc te 460zl nie wygląda tak źle
                    Mój "Batmobil"

Komentarz

• szkoda
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2005
                      • 22543

Zamieszczone przez winni77
                      To zależy. Kiedyś, notabene w Krakowie, łatałem sobie odprysk po kamyczku i pogadałem trochę z człowiekiem na ten temat. Pochwalił się, że najdłuższe pęknięcie jakie kleił miało 8 metrów :!: Było ono na przedniej szybie autobusu.
                      spiralnie mu poszło :?: :lol:
                      a czy ja mówię, że nie można kleić? można, tylko w O1, gdzie pękające szyby to norma, jak masz peknięcie to one i tak pójdzie dalej i tak, zwłaszcza że ma 25cm, wygladało to będzie tak, że zapłacisz 50-80PLN za klejenie, a za 2 tygodnie wymienisz szybę.
                      była BKD+DSG '05 120kkm
                      była BXE '08 190kkm

Komentarz

• entranger
                        Drive
                        • 2009
                        • 71

Moja szyba pękła od mrozu i pęknięcie miało długość właśnie około 25 cm. Udało się je naprawić i jak na razie nie narzekam na jakość remontu.

Nie rozumiem dlaczego policja czepia się rysek na szkle, ale tak samo nie rozumiałem dlaczego biła kiedyś ludzi na ulicy i strzelała do stoczniowców. Skoro ryska nie zagraża ani kierowcy ani innym uczestnikom ruchu, to każdy ma demokratyczne prawo jeździć z nią do końca swoich dni i żaden przyodziany w pagony nie ma prawa decydować o prywatnej własności.

Skoda Octavia II 1.9TDI BXE 77kW

Komentarz

• szkoda
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2005
                          • 22543

Nie rozumiem dlaczego policja czepia się rysek na szkle, ale tak samo nie rozumiałem dlaczego biła kiedyś ludzi na ulicy i strzelała do stoczniowców. Skoro ryska nie zagraża ani kierowcy ani innym uczestnikom ruchu, to każdy ma demokratyczne prawo jeździć z nią do końca swoich dni i żaden przyodziany w pagony nie ma prawa decydować o prywatnej własności.
                          no ale decyduje.
                          może się upierac, że jeśli masz peknięcie w polu widzenia, to stwarzasz zagrożenie dla innych, ale nie o tym jest ta rozmowa.
                          była BKD+DSG '05 120kkm
                          była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Łosiu1988
                            Elegance
                            • 2009
                            • 864
                            • Octavia II combi (1Z5)
                            • AKL 1.6 MPI 101 KM
                            • BZB 1.8 TSI 160 KM

winni77, kurde to bardzo drogo miałeś...dzięki za pocieszenie :wink: hehehe
                            ja w każdym bądź razie doradzam wymianę szyby a jeśli kleić to tylko na jakiś krótki czas żeby fundusze uzbierać i wtedy wymienić na nową
                            Moja czarna bestia: http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...5%9B%C2%81osiu

Komentarz

• firmek
                              Rider
                              • 2008
                              • 477

Przepraszam jesli to jest OT, ale swoja droga kojarze ze dawno temu problem pekajacych szyb wystepowal w Felicjach. Pomagalo zalozenie rozporki pomiedzy kielichami. Nie wiem czy nawet nie bylo takiej akcji serwisowej.

Komentarz

• b-bar01
                                Elegance
                                • 2007
                                • 985
                                • Octavia I (1U2)
                                • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez mustang
                                gdzie w okolicach Ząbek, Marek
                                na wprost, po drugiej stronie ulicy, jak jest castorama i Caerfur na głębockiej, Jaanglas ulicy nie pamietam, ale jakas wojskowa ul. artyleryjska chyba
                                ja tam robilem 4 lata temu ale mnie namowił agent na ubezp. auto-szyby za 50 pln i wymiane miałem gratis. szyba nordglass, żadnego falowania i klopotów do tej pory.
                                *** Cicho, łatwo i przyjemnie ***

Komentarz

• dero
                                  Drive
                                  • 2008
                                  • 53

Zamieszczone przez b-bar01
                                  Zamieszczone przez mustang
                                  gdzie w okolicach Ząbek, Marek
                                  na wprost, po drugiej stronie ulicy, jak jest castorama i Caerfur na głębockiej, Jaanglas ulicy nie pamietam, ale jakas wojskowa ul. artyleryjska chyba
                                  ja tam robilem 4 lata temu ale mnie namowił agent na ubezp. auto-szyby za 50 pln i wymiane miałem gratis. szyba nordglass, żadnego falowania i klopotów do tej pory.

dokładnie, ul. Artyleryjska, najlepiej zajechać tam od strony skrzyżowania Toruńskiej z Łabiszyńską (przy basenie Polonez)
                                  WCI

Komentarz

• winni77
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 2183
                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Nie rozumiem dlaczego policja czepia się rysek na szkle,
                                    To chyba chodzi o uogólnienie. Mam znajomego, który jeździł 5 lat z pęknięciem koło 20-30cm. Było w dolnym lewym rogu i bardzo nie przeszkadzało, ale w końcu policji przeszkodziło i musiał wymienić. Auto to stara Audi 100 kombi.

[ Dodano: Sro 03 Mar, 10 17:43 ]
                                    Zamieszczone przez Łosiu1988
                                    winni77, kurde to bardzo drogo miałeś...
                                    ASO niestety, ale za to trzyma się do dziś, choć auto mało jeżdżone i garażowane...

[ Dodano: Sro 03 Mar, 10 17:45 ]
                                    spiralnie mu poszło :?: :lol:
                                    Dokładnie.
                                    a czy ja mówię, że nie można kleić? można, tylko w O1, gdzie pękające szyby to norma, jak masz peknięcie to one i tak pójdzie dalej i tak, zwłaszcza że ma 25cm, wygladało to będzie tak, że zapłacisz 50-80PLN za klejenie, a za 2 tygodnie wymienisz szybę.
                                    Mnie dali rok gwarancji, więc jeśli na klejoną daliby też gwarancję, to ja bym się tak nie przejmował. Oczywiście zależy jeszcze co przedstawia taka gwarancja.
                                    Mój "Batmobil"

Komentarz

• maryla269@wp.pl
                                      Classic
                                      • 2010
                                      • 1

Witam! dotarłam do was otóż mam skode octavie 2 2008r jużraz szybe wymieniłam z ac gdyż uderzył mi kamien . Niestety drugi raz s zyba pękła sama od samej klapy ok 10 cm a póżniej rysa odbiła w stronę pasażera i pęka dalej. Ponieważ mam auto na gwarancji pojechałam do serwisu z reklamacja i co usłyszałam ze to usterka mechaniczna gdyż widoczny jest odprysk 1mm grubości żenada popreosiłam o kogoś kto stwierdzi czy to nie wada szyby co usłyszałam że moge sobie wezwać biegłego na swoj koszt. Napisałam do Skoda Auto Polska w Poznaniu i na podstawie tego co napisałam nie widząc auta też stwierdzili ze to usterka mechaniczna z mojej winy. Owszem mogę znowu wymienić z ac ale teraz jestem przekonana ze to jest wina producenta. Moja prośba gdzie sie odwołać zeby wymienili na swój koszt kurde zostawiłam u nich 82.000 a oni potraktowli mnie jak śmiecia pomóżcie.
                                      mariolka

Komentarz

• Jeżyk
                                        Rider
                                        • 2009
                                        • 691

Witam amatorów klejenia szyb. Niestety chyba się nie da tego tak "profesjonalnie" zalepić. Są pewne warunki klejenia pęknięć i to nawet jest napisane na stronie Jaan. Od krawędzi musi być 10 cm co najmniej żeby mogli założyć pompę próżniową na takim trójnogu. Chyba, że od zeszłego roku coś się w tym temacie zmieniło. winni77, Szkoda, że gość zalepił boby mógł po jarmarkach z tym jeździć i pokazywać za dużą kasę.
                                        Szerokiej drogi, jakakolwiek by ona nie była.

Komentarz

• pepiczek
                                          Ambiente
                                          • 2009
                                          • 146

A jak to jest ze szczelnoscia i powłoką lakierniczą w takim przypadku wymiany szyby? Slyszalem ze linka którą starą masę klejącą wycinają (bo tak to jest robione) obciera metalowe elementy ramy a później i tak resztki starej masy uszczelniająco-klejącej trzeba zdrapać jakoś by położyć nowy "kit" do nowej szyby. I te operacje = zadrapane do gołej blachy słupki = korozja w krótkim czasie.

Prawda to że farba sie rysuje przy wycinaniu i oczyszczaniu karoseri?
                                          +LPG Elpigaz IV gen :-)

Komentarz

• janek2x
                                            Classic
                                            • 2009
                                            • 8

Dodam, że u mnie po ziemie też walnęła szyba przednia. Myślałem że ktoś coś zrzucił może z balkonu (staję czasem centralnie pod balkonami przy wieżowcu), ale teraz już wiem że to wada octavii....:|

Komentarz

Pracuję...